Rustik dekorasyon stili

Rustik dekorasyon stili

Rustik dekorasyon stili nedir?

Rustik tasarım, doğal, yabani, eskitilmiş ve gündelik bir tasarım stilini temsil eder. Kategori geniştir ve Toskana, sahil, kır evi ve modern rustik dahil olmak üzere bir dizi varyasyon içerir. Çeşitlilik ne olursa olsun, rustik tarz düzensiz, doğal güzelliği vurgular. Bu stil, organik olarak ortaya çıkmıştır ve insanların ögeleri yeniden tasarladıkları veya sıfırdan inşa ettikleri geçmiş zamanları çağrıştırır. Çoğu şey doğrudan topraktan gelmiştir ve bu nedenle doğal olarak organik ve rustik bir doğaya sahipti. Bu geleneksel anlamda, rustik tasarım ağır ve karanlık görünebilir. Ancak günümüzde, taze ve hafif bir estetikle daha çağdaş bir rustik tarz ortaya çıkmıştır.

Yıpranmış, ham ahşap, rustik tarzda bir iç mekan oluşturmak için kullanılan en yaygın malzemelerden biridir. Bu, mobilya parçalarıyla ve tavan kirişleri şeklinde ve kapılar, pencereler ve şöminelerin etrafındaki ahşap kaplamalar şeklinde mekanınıza dahil edilebilir. Bununla birlikte, ahşap tonlarının ve kaplamaların baskın olması, karanlık ve ağır hissettiren bir alan yaratabilir. Alanı hafifletmek için rustik bir renk paleti, doğadan gelen beyaz ve nötr renkleri genellikle dengeleyen sade ve toprak renklerini içerir. Bu stili hayata geçirmek için genellikle kanvas, çuval bezi, yün ve keten gibi doğal, organik kumaşlar kullanılır. Sahte hayvan derileri de bir seçenektir. Zemin açısından lamine parke, seramik veya taş gibi doğal malzemeler en otantik görünümü oluşturacaktır. Ayrıca sisal, jüt veya deniz çayırı gibi doğal malzemelerden yapılmış dokulu halılar ekleyerek odanın rustik hissini artırabilirsiniz.

Rustik dekorasyonun temel unsurları

Rustik tasarım stili geleneksel ve karanlıktan, aydınlık ve moderne kadar değişkenlik gösterebilir. Tasarım stilinin her varyasyonu kendine özgü bir görünüme sahip olsa da, ortak yönleri olan bazı temel tasarım ögeleri ve süslemeler vardır. Aşağıda, başlamanıza yardımcı olacak bazı rustik stil unsurları ve dekorasyon fikirleri bulunmaktadır.

• Ham, doğal malzemeler

– Evinizi orijinal özelliklerine geri döndürerek başlayın. Bu, doğal ahşap, seramik veya taş zeminleri, tavandaki açık ahşap kirişleri, tuğla duvarları, şömineleri veya ahşap kapı veya pencere çerçevelerini içerebilir. Evinizde bu özelliklerden herhangi biri yoksa geniş planklı lamine parke döşeyerek rustik bir görünüm yaratabilirsiniz. Bunlar sade ve güçlü görünür ve rustik bir tarz yaratmak için mükemmel bir temel sağlar.

• Ahşap ve antika mobilyalar

Büyük, sağlam mobilya parçaları, rustik dekorasyonu tamamlayıcıdır. Ağaç mobilyaların, amaca uygun hale getirilmiş ve eski parçalarla karıştırılması, güzel ve konforlu bir rustik cazibe katacaktır.

• Dokulu ve organik tekstil ürünleri

– Zeminleriniz ve ana mobilyalarınız yerine oturduğunda, doğal, baskısız, dokulu kumaşlar, örtüler ve kilimler mekanınıza rustik bir sıcaklık ve rahatlık katacak. Kanvas, çuval bezi, yün, keten, jüt ve sisal mükemmel seçeneklerdir.

• Parlak olmayan metaller

– Rustik mekanlarda parlaklardan kaçınmak en iyisidir. Bunun yerine, aydınlatma armatürleri ve donanımı seçerken mat metalleri tercih edin. Örneğin, amaca uygun hale getirilmiş metal ve endüstriyel donanım, daha fazla eski zaman hissi katacaktır.